Ev işleri arasında, en sevilmeyen iş nedir diye sorsalar ütü yapmak açık ara başı çeker. Özen istemesi, uzun vakitler alması, sonucunda harcanan vakte değmemesi en üzücü kısmı. Elbette sonucunun hüsran olması sahip olunan ütüye bağlı. Eğer iyi bir ütüye sahipsen hem zamandan, hem de ütü yapmak için harcanan enerjiden tasarruf sağlarsın. Ütü sonrası çıkan sonuca da hayran kalman da cabası. İşte bunun için sana en iyi ütü markalarını sıraladım.
1. Philips GC5037/80 Azur Elite Optimaltemp Teknolojili Buharlı Ütü
Ütü denince Philips’in Azur serisi ilk akla gelen marka ve modellerden. Philips GC5037/80 Azur Elite Optimaltemp ütü, markanın en akıllı ve en güçlü ütümüz olarak sunduğu bir model. Bunda da haksız sayılmaz. Çünkü OptimalTEMP teknolojisi sayesinde ütü, kotlardan ipek kumaşlara kadar tüm kumaş türlerini tanır ve anında ısı derecesini ayarlar. Bu sayede kumaşlarda yanık oluşumunun önüne geçer. Üstelik Philips bu özelliğe o kadar güvenmiş ki garanti de vermiş bu konuda.
DynamiQ, MAX, IONIC buhar modları sayesinde en inatçı kırışıklıklar kolaylıkla açılıyor. DynamIQ modu, buhar ihtiyacını algılıyor ve siz tuşa basmadan otomatik olarak buhar veriyor. MAX modu, açılması en zor olan kırışıklıkları gideriyor. IONIC modu ise; hijyenik bir şekilde ütüleme sağlıyor. Dakikada 70 grama kadar buhar verebilen Philips GC5037/80 Azur Elite Optimaltemp, 260 g'a kadar şok buhar vererek inatçı kırışıklıkları açabiliyor.
2. Homend Iron Power 1163H Buharlı Ütü
Ütü tavsiyesi sıralamamın ikinci sırasında tam bir fiyat/performans ürünü olan Homend İron Power 1163H buharlı ütü yer alıyor. 2900 Watt üretebilen ütü, kırışıklıkları anında açıyor ve kumaşlarda hiçbir pürüz bırakmıyor. Otomatik ısı ayarı sayesinde hangi kumaşı hangi ısıda ütüleyeceğim derdi de son buluyor. Ayrıca iyonik tabanı sayesinde kumaşlar üzerinde sorunsuz bir şekilde kayarak ütüyü zevkli bir hale getiriyor.
Kireç önleyici kartuşa sahip olan Homend İron Power 1163H buharlı ütü, musluk suyu eklenerek kullanılabiliyor. Ayrıca otomatik temizleme özelliğiyle ütü sonrası sana çok iş bırakmıyor.
3. Tefal FV1842 Maestro Plus Buharlı Ütü
Sırada efsanelerden olan Tefal Maestro serisinden FV1842 modeli var. 2500 Watt güç üreten ütü, dakikada 40 gram buhar çıkışı sağlıyor. Bu sayede zahmetsiz bir ütü deneyimi sunuyor. Maksimum 130 grama kadar buhar çıkışı vere ütü, inatçı kırışıklıkları tek bir seferde açıyor. Seramik tabana sahip ütü kumaşlar üzerinde kolayca kayıyor ve zahmetsiz bir şekilde ütü yapma deneyimi sunuyor. Damlama önleyici koruma, kolay doldurulabilir bir su deposu, kireç önleyici koruma ve daha birçok özelliği bulunan ütü, en iyi ütü modelleri arasında yer alıyor.
4. Arzum Ar684 Olivya Buharlı Ütü
En iyi ütü markalarından biri olan Arzum’un düşük bütçeli kullanıcılara hitap eden Ar684 Olivya buharlı ütüsü, 2400 Watt güce sahip. Bu güç sayesinde hızlıca ısınır ve ütüye hazır hale gelir. Maksimum 120 gram buhar verebilen bu model 3 yıl Arzum’um garantisi altında. Otomatik buhar çıkışında ise dakikada 35 gram buhar veriyor. Seramik tabanı sayesinde kumaşlarda sorunsuz bir şekilde kayar ve minimum güçle kırışıklıkların üstesinden gelmeni sağlar.
5. Fakir Spring Buharlı Ütü 2600W
Ütülemeyi kolaylaştıran, kayganlık ve kumaşların parlamamasını sağlayan seramik tabana sahip olan Fakir Spring, su damlatmama özelliği sayesinde ütülenen kumaşlarda leke bırakmaz.
Buhar ve ısı ayarı sayesinde de kumaş özelliğine göre ayarlama yapabiliyorsun. 330 ml su doldurma kapasitesi sayesinde kesintisiz bir ütü deneyimi sunuyor. Dakikada 30 gram sürekli buhar, 120 gram ise şok buhar verebilme özelliğine sahip.
6. Philips GC8731/20 Perfectcare Performer Buhar Kazanlı Ütü
Sırada en iyi buhar kazanlı ütülerden biri olan Philips Perfectcare Performer var. 1,8 litre su haznesiyle neredeyse hiç bitmeyen bir ütü deneyimi sunuyor. Su doldur unut gibi bir şey. Dakikada 120 grama kadar sürekli buhar, 390 grama kadar şok buhar verebiliyor.
Akıllı kireç temizleme sistemi sayesinde çeşme suyuyla kullanabiliyorsun. OptimalTEMP özelliği sayesinde kumaşın çeşidine göre ısı ayarını otomatik olarak yapıyor. Bunca üstün özelliğinin yanında sessiz bir performans sunuyor.
7. Press 2000 Lila Buharlı Jenaratörlü Ütü
Buhar kazanlı ütüler arasında tam bir fiyat performans ütü olan Vestel’in V-Press, 2200 Watt güce sahip. Özel seramik tabanı sayesinde kumaş üzerinde kolay bir hareket kabiliyeti sunar. Ayrıca kumaşlarda oluşabilecek aşınmaların da önüne geçer. 3 bar buhar gücü sayesinde, buhar kıyafetlerinizin derinlerine kadar nüfus ederek, açılması zor kırışıklarla kolayca baş etmenizi sağlar. 1100 ml haznesine su ekledikten tam 7 dakika sonra ütüye hazır hale geliyor.
8. Tefal GV9221 Pro Express Protect Buhar Kazanlı Ütü
En iyi kazanlı ütülerden bir diğeri olan Tefal Pro Express Protect, tam bir profesyonel bir ütü deneyimi sunuyor. 7,6 bar yüksek basınçlı kazan teknolojisi sayesinde dakikada 140 grama kadar sürekli buhar verebiliyor. Yoğun güç modunda dakikada 550 grama kadar buhar veriyor.Kireç tutmayı önleme sistemi, damlama önleyici koruma sistemi, özel çift koruma sistemi, kumaşları yakmayı önleyen sistemi sayesinde çok hızlı, güvenli ve korkusuz bir ütü deneyimi seni bekliyor.
9. Bosch Sensixx'x DA70 AdvancedSteam
En çok tercih edilen ütülerden bir diğeri olan Bosch Sensixx'x DA70, 3000 Watt güce sahip. SensorSecure özelliği sayesinde ütüyü elinden bıraktığında elektriği kapatıyor, eline aldığında yeniden çalışmaya başlıyor. i-Temp özelliği sayesinde tek bir ayar ile tüm kumaş türlerini ütüleyebiliyorsun. Dakikada 50 gram sürekli buhar, 200 gram şok buhar verebilen ütü, tüm kırışıklıkların düşmanı. 3AntiCalc özelliğiyle de kendi kendini temizleyebiliyor.
10. Braun TexStyle 7 TS 765A Buharlı Ütü
2400 Watt güce sahip Braun TexStyle 7, kısa sürede kendini ütüye hazır hale getiriyor. Ütüleme yapılırken, en çok kullanılan burun kısmından yoğun bir şekilde buhar vererek zor bölgelerin kolayca üstesinden geliyor. Dakikada 50 gram sürekli buhar, 170 gram şok buharı sayesinde kırışıklıkları kolayca açıyor. Ayrıca ütüde dikey ütüleme özelliği de mevcut. Bu sayede perdelerini de asılı bir halde ütüleyebiliyorsun.
Ütü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
En iyi ütü önerilerimden sonra ütü alırken nelere dikkat etmelisin kısaca bahsedeyim. Yukarıdaki ütü önerilerimden herhangi birine karar veremezsen bu noktalara dikkat ederek kendine iyi bir ütü satın alabilirsin.
Buhar Gücü
Buhar gücü giysilerdeki kırışıklıkları açmak için önemli bir özellik. Ütünün buhar gücü ne kadar yüksek olursa kırışıklıkları açmak için uğraşın o kadar az olur. Burada da şok buhar gücündense sürekli verdiği buhar miktarı daha önemli bence. Çünkü şok buhara ihtiyaç duymadan kırışıklığı açmak çok daha iyi. Kazanlı ütülerde buhar gücü bar basıncıyla ifade edilir. Bir ütüde en az dakikada 90 gram sabit buhar gücü, dakikada 240 gram şok buhar gücü olması yeterlidir.
Taban Malzemesi
Ütünün taban malzemesi, dikkat edilmesi gereken bir başka husus. Ütülerde paslanmaz çelik, alüminyum, seramik ve yapışmaz teflon tabanlar var. Ancak şimdilerde ütülerde seramik taban daha yaygın kullanılıyor. Bu da kumaş üzerinde hem sorunsuz bir şekilde kaymasını sağlıyor, hem de giysiyi deforme etmeden ütüleme yapmayı sağlıyor. Ayrıca ütünün kumaşta parlama yapmaması da taban malzemesinden geçiyor.
Watt Gücü
Ütünün watt gücü, ütünün ne kadar sürede ısınıp ütüye hazır hale geldiğinin bir göstergesi. Watt gücü düşük ütüler, geç ısınırlar. Bunun ne önemi var demeyin, ütüleme sırasında ütü sıcaklığı düştüğünde tekrar ısınıp ütüye hazır olması bence zaman açısından çok önemli. Bu nedenle 2000 watt altına düşmemek gerek. Tabi ütünün watt gücünün yüksek olması elektrik sarfiyatını da arttıracaktır.
Su Haznesi Kapasitesi
Ütü alırken önemsenmeyen bir diğer konu da ütünün su haznesi kapasitesi. Kazanlı ütülerde bu kapasite yüksek olduğu için çok sorun olmuyor ama düz ütülerde çok daha önemli. Tek seferde doldurup, ütü süresince ekleme yapmadan ütülemeyi bitirmek su haznesinin kapasitesinden geçiyor.
Kullanıcı Yorumları ve Deneyimleri
En iyi yol gösterici her zaman kullanıcı yorum ve deneyimleridir. Yorumlar seni hangi ütü alınmalı konusunda baya yardımcı olacaktır. Örneğin, sen çok ütü yapmayan birisin ama kazanlı bir ütü istiyorsun, senin gibi bir kullanıcının yorumu kazanlı ütünün gereksizliği konusunda yol gösterici olabilir.
Isı Ayarı
Her kumaş türünde ütüleme yapabilmek için ayarlanabilir ısı ayarı çok önemli. Az ısı ayarlı ütü hem ütüleme konusunda kısıtlar, hem de kırışıklıkları açma konusunda zorlar. Yeni ütülerde kumaş türüne göre otomatik olarak ısı ayarı yapabiliyor ki bu çok iyi bir özellik. Hele ki benim gibi kumaş türlerini ayırt edemiyorsan.
Otomatik Kapanma Özelliği
İşte güvenlik konusunda arayacağın en önemli özellik. Bazı ütüler ele alınca çalışıyor, elden bırakınca kendini otomatik olarak kapatıyor. Bu “Ütüyü fişten çektim mi?” paranoyalarına son verecek bir teknoloji. Bence ütü alırken bu özelliği de aramak gerek.
Ütü Çeşitleri Nelerdir?
Ütü çeşitlerini bilmek, kullanım alışkanlığınıza göre ütü seçmede önemli bir noktadır. Senin kullanım alışkanlığına göre buharlı ütü uygunken sen kazanlı ütü tercih edersen gereksiz yere hem para, hem de enerji harcamış olacaksın.
Buharlı Ütü
Buharlı ütüler, ütülerin en klasik versiyonudur. Genel kullanıcıya hitap eden buharlı ütüler, çoğu kullanıcıyı tatmin eden özelliklere sahiptir. Su haznesi ütü üzerindedir, kazanlı ütülere göre daha küçük ve az yer kaplarlar. Çok fazla ütü yapmıyorsan senin kullanımına en uygun ütü klasik buharlı ütülerdir.
Kazanlı Ütü
Biraz daha profesyonele yakın ütüler ise kazanlı ütülerdir. Bu ütüler sürekli buhar gücü sağladığı için çok fazla ütü yapan kullanıcılar tarafından tercih edilir. Kazanlı ütüler, buharlı ütülere göre daha fazla yer kaplarlar. Ayrıca bu ütüler için özel bir ütü masası da alman gerekebilir.
Kablosuz Ütü
Teknolojinin geldiği son noktada kablosuz ütüler de var. Biraz akla yatmıyor gibi ama bu tip ütüler, az ütüleme yapanlar için tasarlanmış ürünler. Atıyorum 1 gömlek, 1 pantolon ütüleyip çabucak çıkacak kişiler için ideal. Klasik ütülere göre en önemli özelliği kablosuz olması zaten.
Seyahat Ütü - Dik Ütü
Seyahat ütüleri, diğer ütülere göre çok daha küçük olan, bavullarda taşınabilen ütülerdir. Tüm ütü özelliklerini barındıran bu ütülerin sadece ebatları küçüktür. Haliyle ütüledikleri alan da küçük olduğu için bir tık ütülemeyi uzatıyor.
Dik ütüler ise bir ütü masasına ihtiyaç duymadan, askıda ütüleme yapabileceğin bir ütü çeşidi. Bu ütüler daha çok buhar gücüyle kırışıklıkları gidermeye çalışır. Bu nedenle büyük bir su haznesine sahiptirler. Dolayısıyla da ebatları biraz büyüktür.
En iyi ütüler sıralamamın sonuna gelmişken son bir hatırlatma yapayım. Ütü alacakken mutlaka fiyat araştırması ve karşılaştırması yapmayı unutma. Bazen senin alacağın ütü modeli ile bir üst modeldeki ütü arasında çok az bir fiyat farkı oluyor. Az bir fiyat farkıyla daha iyi özelliklere sahip ütüyü kaçırmak istemezsin. Şimdiden yeni ütün hayırlı olsun.