Evinizde derin dondurucuya ihtiyacınız varsa ve en iyisini almalıyım diyorsanız doğru yerdesiniz. 2024 yılında en iyi dondurucu markalarını sizler için araştırdık ve sıraladık. Birçok model arasından en iyi derin dondurucuyu bulmak biraz zor olsa da bu yazımızla sizlere yardımcı olacağız. Yıllar geçtikçe teknoloji de gelişiyor. Gelişen teknolojiyle birlikte derin dondurucu modelleri ve kalitesi de değişiyor, gelişiyor. Birbirleriyle rekabet içinde olan markalar her seferinde daha teknolojik ürünler ortaya koyuyor. Piyasada birçok derin dondurucu marka ve modeli bulunuyor. Bunlar arasında seçim yapmak bazen zorlaşsa da ancak iyi bir araştırmayla aralarından en iyisini bulabilirsiniz ya da tercihlerinize en uygun olanı seçebilirsiniz. Bu yazımızda 2024 yılının en iyi derin dondurucu modellerini inceleceğiz. Her ihtiyaca ve her bütçeye uygun en iyi derin dondurucu marka ve modellerine gelin hep birlikte bakalım.
1. Vestel CD6001 E Dikey Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: Statik
- Çekmece Sayısı: 6
- Net Hacim: 187 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 246 kWh
- Ses Seviyesi: 41 dB
- Yükseklik: 145 cm
Derin dondurucu tavsiyemizin ilk sırasında Vestel CD6001 E Dikey Derin Dondurucu modeli bulunuyor. 187 litrelik hacmi ve 6 çekmeceli derin dondurucusu ile fark yaratan Vestel CD 6001 E modelinin Hızlı Dondurma Modu, Değiştirilebilir Kapı Açılış Yönü gibi birçok özelliği var. F sınıfı enerji sınıfında yer alan bu derin dondurucu, 41 dB düşük ses seviyesi ile hem gürültü yapmıyor hem de büyük kolaylık sunuyor. Statik soğutma özelliği ile tam bir fiyat performans ürünü. Yıllık enerji tüketimi 246 kWh olan bu modelin yüksekliği 1450 mm’dir. Dikey bir model olduğu için fazla yer kaplamıyor. 2024 yılının en çok satan modelleri arasında yer alan Vestel CD6001 E Dikey Derin Dondurucu yiyecekleri koruma ve güvenle saklama konusunda öne çıkıyor. Yiyeceklerinizin hep taze ve sağlıklı kalmasını için bu derin dondurucu idealdir.
Vestel CD6001 E dikey derin dondurucu düşük sıcaklıklarda işlem görür. Büyüklüğü ve ebatları ideal seviyelerde olduğu için içerisine istediğiniz kadar yiyeceği saklayabilirsiniz. Vestel CD6001 E Dikey Derin Dondurucuda yiyeceklerinizi gönül rahatlığıyla muhafaza edebilirsiniz. Vestel CD6001 E dikey derin dondurucu modeli dikey olduğu için evinizin istediğiniz yerinde rahatça konumlanabilir. Bu modelde çekmeceleri ve rafları kolaylıkla yerinden çıkarılabilir ve yıkayabilirsiniz. Kullanımı açısından hijyeniktir. 9.1 kilogramı 24 saatte dondurma kapasitesine sahip olan bu modelin kontrol paneli elektroniktir ve son her türlü gıdayı muhafaza edecek potansiyeli mevcuttur. Kalabalık ve geniş ailelerin tercih edebileceği modeller arasında yer alır.
2. Uğur Ued 7266 Dtk Dikey Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: Statik
- Çekmece Sayısı: 7
- Net Hacim: 258 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 218 kWh
- Ses Seviyesi: 41 dB
- Yükseklik: 175 cm
Derin dondurucu dediğimizde aklımıza gelen ilk markalardan biri olan Uğur markası Ued 7266 Dtk Dikey Derin Dondurucu modeli ile listeye girmeyi başarıyor. En iyi derin dondurucu yorumları bu modelde yer alıyor diyebiliriz. Uğur UED 7266 Dikey derin dondurucu geniş ve kullanışlı özellikleriyle öne çıkıyor. 7 çekmecesi ile büyük hacim oranına sahip. 41 dB gürültü düzeyi ile oldukça sessiz bir derin dondurucu modeli. Çevre dostu olan bu makine günlük 18 kg dondurma kapasitesine sahip. Kapı yönü değiştirilebiliyor bu özelliği sayesinde evinizin istediğiniz yerinde konumlandırabiliyorsunuz.
Uğur UED 7266 Dikey derin dondurucu modeli farklı renk seçenekleri barındırıyor. Mutfağınızı tasarımına uygun birçok farklı renk seçeneği sunuyor. E enerji sınıfında yer aldığı için enerji tasarrufu konusunda öne çıkıyor. 258 litrelik geniş hacme sahiptir ve dikey bir model olduğu için her yere rahatça sığar.
3. Bosch GSV29VWE0N A++ 217 Lt 6 Çekmeceli Dikey Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: Statik
- Çekmece Sayısı: 6
- Net Hacim: 217 Lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 200-240 kWh
- Ses Seviyesi: 42 dB
- Yükseklik: 161 cm
Bosch GSV29VWE0N A++ 217 lt 6 Çekmeceli Dikey Derin Dondurucu 217 litrelik geniş bir iç hacme sahiptir. A++ enerji sınıfında yer alır ve enerji tasarrufu sağlar. Yiyeceklerinizi sağlıklı ve hijyenik şekilde uzun süre koruyabilir ve saklayabilirsiniz. En iyi derin dondurucu markalarından biri olan Bosch GSV29VWE0N A++ Dikey Derin Dondurucu modelini hem kolay kullanımı hem de kalitesiyle seçenekleriniz arasında rahatlıkla tercih edebilirsiniz. 6 çekmeceli olduğu için çok fazla gıdayı derin dondurucu içinde muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca makinenin kapısı kapanmadığında uyarı veren sensörleri bulunur. Yiyeceklerini güvenle korumak isteyenler için ideal bir modeldir. Hem enerji tasarrufu hem de büyük kolaylık sağlayan Bosch GSV29VWE0N A++ Dikey Derin Dondurucu ile yiyecekleriniz taptaze kalsın. 22 kg’lik dondurma kapasitesiyle çok güçlü bir motora sahiptir. Sesten, gürültüden rahatsız olanlar için birebirdir, çok sessiz çalışır. Siz gün içinde farklı işlerle uğraşırken onun varlığını bile anlamayabilirsiniz. Hem gürültü çıkarmıyor hem de yer kaplamıyor daha ne olsun.
4. Grundig GFSE 6200 F 6 Bölmeli Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: Statik
- Çekmece Sayısı: 5
- Net Hacim: 197 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 249 kWh
- Ses Seviyesi: 37 dB
- Yükseklik: 146 cm
2024 yılının en iyi derin dondurucu markaları arasında Grundig de bulunur. Grundig GFSE 6200 F 6 Bölmeli Derin Dondurucu 5 çekmeceye ve 1 bölmeye sahiptir. Modern ve fonsiyonel olan bu Grundig GFSE 6200 Derin Dondurucu modeli yiyeceklerin uzun süre boyunca ilk günkü gibi taze kalmasını sağlıyor. 37 dB ses seviyesiyle çok sessiz çalışır. 5 çekmece ve 1 bölmeye sahip oluşu yiyecekleri düzenli şekilde saklamanızı sağlar. Elektronik sıcaklık kontrolü sayesinde makinenin iç sıcaklığını dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. 8 kg dondurma kapasitesine sahip olan bu model, çekirdek aileler için ideal bir modeldir.
5. Siemens GS33VVIE0N Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: Statik
- Çekmece Sayısı: 7
- Net Hacim: 231 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 210 kWh
- Ses Seviyesi: 42 dB
- Yükseklik: 176 cm
Derin dondurucu yorumlarına baktığımızda öne çıkan markalar arasında yer alan Siemens GS33VVIE0N Derin Dondurucu modeli, hızlı dondurma özelliği sayesinde yiyecekleri en hızlı şekilde dondurur ve tazeliği, besin değerini korur. Yüksek verimlilik sağlar. Ayrıca Siemens GS33VVIE0N Derin Dondurucu özellikle geniş aileler için mükemmel bir seçim, geniş net hacmiyle fark yaratır. Bu model, derin dondurucu sıcaklık göstergesi, dondurucu uyarı fonksiyonu, kapı açık kaldığında uyarı sinyali, Süper dondurma fonksiyonu, uyarı sinyali arızası gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor. Elektrik kesintisi yaşansa dahil yiyecekleri uzun süre boyunca güvenle koruyor.
6. Arçelik 2051 NFB Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: No Frost
- Çekmece Sayısı: 5
- Net Hacim: 177 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 266 kWh
- Ses Seviyesi: 39 dB
- Yükseklik: 146 cm
Derin dondurucu önerilerimiz arasında hem hesaplı hem de avanajlı kullanımıyla sırada Arçelik 2051 NFB Derin Dondurucu modeli var. Arçelik 2051 NFB Derin Dondurucu, 177 litre net hacme ve 5 çekmeceye sahiptir. Hızlı dondurma özelliği sayesinde dondurucuya koyduğunuz gıdalar hızlı şekilde, besin değerini kaybetmeden korunur. NoFrost teknolojisi sahiptir, bu özellik sayesinde makinede buzlanma ya da çiğlenme olmaz. Çekmeceli yapısı ve düzeni sayesinde yiyeceklere erişim kolaydır. Arçelik 2051 NFB derin dondurucu modeli, kapısı açık kaldığında uyarı veren bir sisteme sahiptir, siz farkında olmadan kapıyı açık bıraksanız da o sizi uyarır. Arçelik 2051 NFB Derin Dondurucu avantajlı kullanımı, kalitesi ve No Frost özelliğiyle öne çıkıyor.
7. Altus Al 609 No Frost 7 Çekmeceli No Frost Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: No Frost
- Çekmece Sayısı: 7
- Net Hacim: 219 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 283 kWh
- Ses Seviyesi: 39 dB
- Yükseklik: 151.8 cm
En iyi derin dondurucu hangisi diye soranları hemen buraya alalım. Altus Al 609 No Frost 7 Çekmeceli No Frost Derin Dondurucu uygun fiyatlı ve kaliteli olması sebebiyle tam bir fiyat/performans ürünü. 7 çekmeceli yapısı ve No Frost teknolojisi ile öne çıkan Altus Al 609 No Frost Derin Dondurucunun kullanım çok basit ve yiyeceklerin uzun süre taze kalmasını sağlıyor. Böylece yaz kış istediğiniz zaman istediğiniz yiyeceği ilk tazeliğiyle tüketebiliyorsunuz.
8. Liebherr Sign 3556 Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: No Frost
- Çekmece Sayısı: 8
- Net Hacim: 213 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 244 kWh
- Ses Seviyesi: 37 dB
- Yükseklik: 178.9 cm
Alacağınız derin dondurucuyu ömür boyunca kullanmak ve herhangi bir sorunla karşılaşmamak isteyenler Liebherr Sign 3556 Derin Dondurucu modeline bir göz atmalı. Derin dondurucu modelleri arasında en iyi no frost derin dondurucu olarak bilinen bu model, 8 çekmeceye sahip. Enerji kesintisinde depolama süresi 34 saat olan bu model kalabalık ve geniş ailelerin, sık sık derin dondurucu kullanan evlerin tercihleri arasında yer alabilir. Diğer modellere göre ekonomik olarak bütçenizi biraz zorlasa da bir kere alıp bir daha uğraşmayacağınız bir model olduğunu söyleyebiliriz.
9. Samsung RZ20BG3000WWTR Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: Statik
- Çekmece Sayısı: 6
- Net Hacim: 188 lt
- Yıllık Enerji Tüketimi: 246 kWh
- Ses Seviyesi: 43 dB
- Yükseklik: 147 cm
Derin dondurucuların en iyisi diyebileceğiniz modeller arasında yer alan Samsung RZ20BG3000WWTR Derin Dondurucu modeli, sade, şık tasarımı ve fonksiyonelliğiyle gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz modeller arasında. Evinize sade bir pratiklik kazandırmak ve gıdalarınıza rahatça ulaşmak için bu model idealdir. Ergonomik kapı kolu sayesinde derin dondurucunun kapısı rahatlıkla açılır. Değiştirilebilir kapı yönü ile evinize, mutfağınıza kolay şekilde uyum sağlar.
10. Profilo DF1136WEVV 7 Çekmeceli Derin Dondurucu
- Soğutma Sistemi: Statik
- Çekmece Sayısı: 7
- Net Hacim: 231 L
- Yıllık Enerji Tüketimi: 216 kWh
- Ses Seviyesi: 42 dB
- Yükseklik: 186 cm
2024 yılının en iyi derin dondurucu modellerini incelerken listenin son sırasına geldik. Profilo DF1136WEVV 7 Çekmeceli Derin Dondurucu modeli, modern tasarımı ve kullanışlı özellikleriyle dikkat çekiyor. Profilo DF1136WEVV modeli, geniş iç hacmi ve enerji verimliliğiyle özellikle büyük aileler için ideal bir modeldir. Fazla miktarda gıdayı düzenli şekilde saklamak isteyenlerin seveceği modeller arasında yer alıyor. Yüksek verimlilik sağlayan bu model, uzun vadede hem zaman hem de maliyet tasarrufu yapmasıyla fark yaratıyor.
Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
2024 yılının en iyi derin dondurucu modellerini inceledik, şimdi sırada derin dondurucu alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunu var. Derin dondurucular gıdaları uzun süre saklamamızı, depolamamızı sağlar. Böylece gıdaların tazeliği korunur ve sağlıklı bir şekilde tüketilir. Derin dondurucu alırken dikkat etmeniz gereken birçok faktör var. Bu yazımızda derin dondurucu alırken hangi özelliklere bakmanız gerektiğini inceleyeceğiz.
İlk önce derin dondurucunun boyutuna karar vermeniz gerekir. Örneğin dikey model mi yoksa yatay model mi tercih ediyorsunuz. Evimde fazla yer kaplamasın diyorsanız dikey modelleri tercih etmenizi öneririm ancak yer benim için sıkıntı değil diyorsanız tabii yatay modellere de göz gezdirebilirsiniz. Buna karar verdikten sonra derin dondurucunun kapasitesine, enerji verimliliğine, çekmece ve raf sayısına, ses seviyesine ve otomatik çözme özelliğinin olup olmadığına bakabilirsiniz. Kullanıcı yorumlarını incelediğimizde derin dondurucularda en sevilmeyen özelliklerden biri çok ses çıkarması. Siz de bundan rahatsızsanız derin dondurucular arasında en sessiz olanı tercih edebilirsiniz. Dondurucuyu çok kullanırım, yaz-kış gıdalarımı orada muhafaza ederim ve taze taze yerim diyenlerdenseniz, derin dondurucunun kapasitesine dikkat etmeniz gerekir. Özellikle kalabalık aileler hacmi büyük derin dondurucu modellerini tercih edebilir.
Depolama yani raf ve çekmece miktarı da önemlidir. Çekmece miktarı ne kadar çok olursa derin dondurucu o kadar düzenli ve kullanımı kolay olur. Derin dondurucunun ses seviyesi de birçok kişinin dikkat ettiği özellikler arasında yer alıyor. Otomatik çözme özelliği ise derin dondurucular arasında fark yaratan özellikler arasında.
Derin dondurucu seçerken kalitesine, fiyatına ya da markasına dikkat etmenizin yanı sıra bunlar dışında göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör var. Size uygun ve sizin için ideal bir derin dondurucu seçimi, uzun vadeli şekilde size kolaylık sağlar ve kullanım memnuniyeti anlamına gelir.
Derin dondurucu seçimini doğru yaptığınız takdirde hem sağlıklı, hem taze gıdalarla beslenebilirsiniz. Hem de uzun vadeli şekilde derin dondurucu ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılamış olursunuz.
Şimdi derin dondurucu seçerken kapasite, enerji verimliliği, depolama-raf, ses seviyesi, otomatik çözme özelliği gibi özelliklere yakından bakalım. Bu özelliklerin ne anlama geldiğini ve neden önemli olduğunu inceleyelim.
Kapasite
Derin dondurucu kapasitesi yani iç hacmi ne kadar büyükse o kadar fazla yiyeceği muhafaza edebilirsiniz. Kışın hangi besinleri stokluyor, yazın hangi gıdalarla besleniyorsunuz yani yeme içme alışkanlıklarınıza bir bakın. Alacağınız derin dondurucuyu buna uygun olarak tercih edebilirsiniz. Çekirdek aileye sahip olanlar daha az hacimli örneğin 100-150 litrelik bir derin dondurucu tercih edebilir ancak büyük ve kalabalık aileler için 200 - 300 litrelik derin dondurucuları tercih edebilirler.
Enerji Verimliliği
Derin dondurucularda enerji verimliliği göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer faktör. Derin dondurucular günün her saati çalıştığı için enerji verimliliğine dikkat etmeniz gerekir. Derin dondurucu satın alırken enerji verimliliğinin yüksek olmasına dikkat edebilirsiniz. Enerji verimliliği A+’dan A+++’ya kadar değişen derecelendirmelerle ifade edilir. A+++ en yüksek verimlilik sınıfını temsil eder ve elektrik faturalarında en fazla tasarrufu sağlar. Enerji verimliliği en yüksek olan modeller başlangıçta fiyat olarak daha pahalı olabilir fakat daha sonrasında uzun vadede düşük işletme maliyeti olur. Satın alırken bütçenizi zorlasa da sonrasında enerji verimliliği sağlayacağı için daha avantajlı olur.
Depolama - Raf
Derin dondurucu alırken dikkat etmeniz gereken özellikler arasında depolama, raf ve çekmece sayısı da oldukça önemlidir. Satın aldığınız derin dondurucunun iç düzeni, gıdaları nasıl yerleştirdiğinizi etkiler. Gıdalar derin dondurucuya uygun şekilde yerleşirse büyük kolaylık sağlar. Çekmeceli modeller farklı yiyecek türlerini ayrı ayrı depolamanızı sağlar ve erişimi kolaylaştırır. Düzen ve pratiklik getirir. Çekmeceler özellikle küçük ve orta boyutlu paketler için idealdir. Sandık tipi derin dondurucular, büyük ürünler için daha uygun olur.
Ses Seviyesi
Derin dondurucular genelde sesli çalışan makinelerdir. Derin dondurucunun sesi rahatsız edici olabilir ve gürültü olan cihazlar genelde pek tercih edilmez. Derin dondurucunun ses seviyesi, ne kadar yüksek olursa verdiği rahatsızlık da o kadar yüksektir. Ses seviyesi, desibel (dB) cinsinden ölçülür ve düşük desibel değeri, makinenin daha sessiz çalıştığını gösterir. Derin dondurucu almadan önce ses seviyesine göre tercihlerinizi değiştirebilirsiniz, desibel seviyesi ne kadar azsa o kadar sessiz olduğu için gün içinde derin dondurucu çalışmıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu yüzden seçiminizi yaparken buna dikkat etmeniz önemlidir. 2024’ün en iyi derin dondurucuları arasında desibel seviyeleri en düşük modelleri tekrar incelemenizi öneririz. Genel olarak günümüzdeki derin dondurucu modelleri 38 dB ile 42 dB arasında bir ses seviyesine sahip olur. 40 dB altındaki modeller çok sessiz olarak kabul edilir ve evler için uygun olan modeller arasındadır.
Otomatik Çözme Özelliği
Derin dondurucularda dikkat edilmesi gereken özelliklerin en başında otomatik çözme özelliği yer alır. Derin dondurucular statik ve No-Frost olmak üzere iki çeşit soğutma sistemine sahiptir. No Frost teknolojisine sahip derin dondurucular, içeride buz birikintisinin oluşumunu engeller. Bu özelliğe sahip derin dondurucularda düzenli olarak dondurucuyu çözmeniz gerekmez. Bu özellik büyük bir kolaylık sağlar ve yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Statik soğutucular buzdolapları gibi çalışır soğutur ancak statik soğutma yaptığı için buz birikintisi oluşumu görülmektedir. Otomatik çözme özelliği No-Frost olanlar daha avantajlıdır ve yiyecekleri taze tutar. Statik özelliğe sahip olanlar ise daha uğraştırıcı ve zahmetli olabilir. Size hangisi daha çok hitap ediyor ve kolaylık sağlıyorsa onu seçmenizi öneririm.
Derin Dondurucu Çeşitleri Nelerdir?
Derin dondurucular daha çok evde, ofiste ya da iş yerlerinde kullanılan beyaz eşyalardır. Derin dondurucular ile besinler sağlıklı şekilde muhafaza edilir, gıdalar dondurulup saklanır. Derin dondurucular çeşitli modelleri ve soğutma sistemleriyle kullanıcıların ihtiyaçlarına göre farklı özellikler sunar. Derin dondurucu çeşitleri sandık tipi ve dikey (çekmeceli) olarak ikiye ayrılır.
Her bir derin dondurucu çeşidinin kendine has avantajları ve kullanım koşulları vardır. Örneğin; sandık tipi derin dondurucular, yatay tasarıma sahiptir ve hacmi yüksektir. Fakat daha çok yer kapladığı için eskiye nazaran günümüzde pek tercih edilmez. Dikey (çekmeceli) derin dondurucu modelleri ise buzdolabına benzer ve pratik kullanımı sayesinde daha çok tercih edilir. Ancak kapasitesi sandık tipi buzdolabına göre daha azdır. Farklı markalar birçok model geliştirerek yeni derin dondurucu modelleri oluşturdular. Günümüzde herkesin ihtiyacına ve bütçesine uygun olarak farklı modelde derin dondurucular vardır. Derin dondurucu çeşitlerini yakından inceleyelim.
Sandık Tipi Derin Dondurucu
Sandık tipi derin dondurucular, geniş ve yatay şekilde tasarlanan geleneksel derin donduruculardır. Hacimleri çok büyüktür, fazla miktarda gıdayı içine alabilir. Özellikle eskiden çok tercih edilen modellerdendir. Hacmi geniş olduğu için büyük gıdalar rahatlıkla depolanır.
Bu dondurucular dikey derin donduruculara göre daha yüksek kapasiteye sahiptir. Ve dikey derin donduruculara oranla fiyat olarak daha uygundur. Geniş aileler tarafından çokça tercih edilir ve enerji tasarrufu açısından daha verimlidir.
Bu tip derin dondurucuların çıkarılabilir asma sepetleri bulunur. Sandık tipi derin dondurucu modelleri enerji verimliliği açısından çok daha iyidirler. Bunun yanı sıra elektrik kesintileri yaşandığında yiyecekleri daha uzun süre muhafaza ederler.
Ancak tüm bu avantajlara rağmen bazı dezavantajları da vardır. Dikey (çekmeceli) modellere göre bir düzene koymak ve pratik şekilde kullanmak daha zordur. Yiyecekler üstü üst koyulduğu için en altta kalan yiyeceğe ulaşmak zor olur ve uğraştırır. Dağınıklığı artırır, nereye ne koyduğunu bulamayabilirsin. Bununla beraber evinizde sandık tipi derin dondurucuya özel bir yeriniz yoksa büyüklüğü sebebiyle kapladığı alan dikey modellerden daha büyüktür. Ancak “evimde sandık tipi derin dondurucuyu koyacak yerim var ve kalabalık, büyük bir aileye sahibim, bizim için bu model iyidir” diyenler için ideal bir modeldir.
Dikey (Çekmeceli) Derin Dondurucu
Dikey (çekmeceli) derin dondurucular günümüzde daha çok tercih edilen derin dondurucu modellerindendir. Dikey tasarıma sahip oldukları için buzdolabına benzerler. Ayrıca fazla alan kaplamazlar, bu açıdan şık bir tasarıma sahiptirler. Farklı modelde farklı özelliklerde üretilen dikey derin dondurucular, çekmece sayısına göre değişkenlik gösterir. Kapasite olarak 50 litreden 300 litre veya daha fazla kapasiteye kadar değişebilir.
Dikey derin dondurucularda birçok farklı türde gıdayı çekmecelere düzenli şekilde yerleştirebilirsiniz. Depolama ve saklama alanındaki düzen sayesinde yiyeceklere ulaşmak daha pratiktir. 5-6-7 ve 8 çekmeceli modelleri vardır. Bunun yanında tezgah altı modelleri de 2-3 çekmeceli şekildedir ve yerden tasarruf sağlarken kullanımı kolaydır.
Bu tip derin dondurucularda yiyeceklerinizi dondurmak yerine sadece soğutmak için de kullanabilirsiniz. Kendinize uygun olan derin dondurucu modellerini belirleyip buna göre tercih yapabilirsiniz. Küçük, çekirdek bir aileye sahipseniz çekmeceli derin dondurucular sizin için ideal bir seçim olabilir. Birçok avantaj sunan çekmeceli derin dondurucular, tüm bunların yanı sıra sandık tipine göre hacmi daha azdır ve daha az gıdayı içine koyabilirsiniz. Sandık tipi derin donduruculara göre daha çok ses çıkarır. Gürültülü olması, bazı aileler için dezavantaj olabilir. Ayrıca derin dondurucunun için çok soğuk olduğu için bazen içindeki çekmeceler kırılabilir, plastik çekmece yerine daha sağlam malzemeden yapılan çekmeceler tercih edilebilir.
Derin Dondurucu Soğutma Sistemleri Nelerdir?
Derin dondurucular gıdaları uzun süre taze tutmayı sağlayan çoğu evde tercih edilen beyaz eşyalar arasındadır. Derin dondurucular modellerine, markasına ve çeşitlerine göre farklı türde bulunur. Piyasada birçok markanın birçok modeli vardır. Bu modellerin de birbirinden farklı özellikleri bulunur. Derin dondurucular, soğutma sistemlerine göre farklılık gösterir ve her sistemin kendi içinde artıları - eksileri vardır. Derin dondurucu soğutma sistemleri, derin dondurucuda kullanılan farklı teknolojileri ifade eder. İki farklı soğutma sistemi vardır bunlar; No-Frost ve statik olarak karşımıza çıkar. Şimdi bu iki farklı sisteme detaylı şekilde göz atalım.
No Frost Derin Dondurucu
No-Frost derin dondurucular, gıdaların donmasını önler. Buz ve çiğ oluşumunun önüne geçerek yiyeceklerin daha taze olmasını sağlar. No - Frost teknolojisiyle çalışan derin dondurucular sayesinde kullanıcılar düzenli şekilde buz çözme işlemi yapmaz böylece emek ve zaman tasarrufu olur. Derin dondurucu içinde sürekli hava dolaşımı olduğu için soğuk hava her yere eşit bir şekilde dağılır. Bu özellik sayesinde gıdalar daha eşit soğur ve daha uzun süre taze kalır. Ayrıca gıdaların üzeri buz tutmadığı için yiyeceklerin kokusu, tadı değişmez. Tüm bu avantajların yanı sıra No-Frost derin dondurucular, statik derin donduruculara göre daha maliyetlidir. Ayrıca enerji tüketimi daha fazladır.
Statik Derin Dondurucu
Statik derin dondurucu modeli, enerji verimliliği açısından büyük avantaj sağlar. Enerji maliyeti daha azdır bu yüzden ekonomik bir tercihtir. Üretim maliyeti de No-Frost derin donduruculara oranla daha düşüktür. Statik derin dondurucu modelinde fan olmadığı için daha az gürültü çıkarır. Statik derin dondurucular, ekonomik açıdan artıları olan bir modeldir ancak statik derin dondurucu içinde zamanla buz birikimi olur. Kullanıcının manuel olarak çöz çözme işlemi yapması gerekir. Ayrıca bu özelliğe sahip derin dondurucularda hava eşit dağılmadığı için saklanan gıdalar eşit şekilde muhafaza edilmeyebilir yani bazı gıdalar diğerlerine göre daha hızlı bozulabilir. Derin dondurucu modelleri arasında statik soğutma sistemi; teknolojik olarak daha basit ve maliyeti az olmasına rağmen, No - Frost derin dondurucu sistemlerinin gerisinde kalır. Hangi tip derin dondurucuyu tercih etmek gerektiği, kullanıcının ihtiyaçlarına ve kullanım alışkanlıklarına göre değişir.